Hoppa till innehåll
Oribi Speak ikon

Oribi Speak

Högkvalitativ talsyntes, ordprediktion, bokstavsljudning, OCR och ordbok i webbläsaren

Oribi Speak fungerar på PC, Mac & Chromebook.

Uppläsning av markerad text

Markera text på en webbsida, i Google Dokument, Word Online, i en pdf eller i en markeringsbar e-bok och få texten uppläst med högkvalitativ talsyntes. Välj mellan 18 olika språk och över 60 olika röster.

Bokstavsljudning

Oribi Speak ljudar bokstäver högt medan du skriver. Detta underlättar valet av bokstav eftersom du får direkt återkoppling av själva bokstavsljudet.

Uppläsning vid skrivning

Varje gång du trycker mellanslag kan du få det senast skrivna ordet och/eller den senaste skrivna meningen uppläst genom s.k. skriveko. Denna funktion hjälper dig att omedelbart reflektera kring hur och vad du skriver eller har skrivit.

Markörmedföljning

När Oribi Speak läser upp din text markeras hela meningen, vilket gör det enklare att följa med i texten.

Ordbok

I Oribi Speak har du tillgång till en svensk ordbok som kan ge ordförklaringar, böjningsformer, exempelmeningar med olika ord och översättningar till 20 andra språk.

Ordprediktion

Vår smarta ordprediktion ger dig med stavningssvårigheter ett unikt stöd. Om du börjar skriva övre kommer även ett förslag som överens och överenskommelse upp.

Språkigenkänning

Den automatiska språkigenkänningen kan känna av vilket språk din text är skriven på så att du slipper växla röst, t.ex. mellan svenska och engelska.

Skärmdumpar

Oribi Speak lägger sig som ett tillägg i webbläsaren och gör mycket av jobbet i bakgrunden. Genom att klicka på Oribi Speak-ikonen uppe i högra hörnet kan användaren komma åt reglage för att pausa/återuppta/stoppa uppläsning, starta OCR-funktionen, ändra språk och komma åt inställningsrutan.

Priser & beställning

Oribi Web Store kan du köpa våra produkter till enstaka användare direkt och betala med kort. Läs mer om hur du beställer våra produkter.

Privatlicens

1 användare
163 kr /år inkl. moms

10 användare
1 300 kr /år

25 användare
3 250 kr /år

Skollicens

Skollicens Liten
för skolor med 200 eller färre elever
2 400 kr /år

Skollicens Mellan
för skolor med mellan 200 och 500 elever
4 100 kr /år

Skollicens Stor
för skolor med fler än 500 elever
5 800 kr /år

Kommun- eller koncernlicens

Kontakta oss för begäran av offert gällande kommun- eller koncernlicens.

30 dagars demoversion

Fortfarande inte riktigt säker? Installera en demoversion och testa i lugn och ro innan du beställer.

Google Chrome

Oribi Speak för Google Chrome hämtas i Chrome Web Store.

Chrome is a trademark of Google Inc.
Use of this trademark is subject to Google Permissions.

Microsoft Edge

Oribi Speak för Microsoft Edge hämtas från Edge Addons.

Vanliga frågor om Oribi Speak

Min Oribi Speak är inte av senaste version, hur tvingar jag fram en uppdatering?

För att tvinga fram en uppdatering går du till InställningarFler verktyg – Tillägg, och klickar sedan på Info i Oribi Speak-rutan.

Här aktiverar du Programmerarläge längst upp till höger, och klickar sedan på knappen Uppdatera.

Visa inlägg

Oribi Speak syns ej längst upp till höger i Google Chrome (Pusselbiten)

För användare:


Hittar du inte Oribi Speak längst upp till höger i Google Chrome?
Klicka först på pusselbiten och sedan på häftstiftet till höger om Oribi Speak, så läggs programmet till i din tilläggsrad!

Syns inte Oribi Speak under pusselbiten? Kontakta din lärare/IT-avdelning!

För administratörer:


I senaste versionen av Google Chrome finns något som kallas ”Extensions toolbar menu”, som ligger högst upp i din webbläsare i form av en pusselbitsikon.

Där hamnar alla installerade tillägg, bl.a. Oribi Speak när de har installerats men ännu ej godkänts av användaren.
Alla nya tillägg som körs måste i fortsättningen godkännas av användaren genom att klicka på pusselbitsikonen och sedan fästas manuellt i tilläggsraden genom att klicka på häftstiftet.

Google har ännu inte skapat någon möjlighet för administratörer att automatiskt fästa tillägg i tilläggsraden, men har användaren gjort detta en gång så är tillägget fäst permanent.

En användare kan själv ta bort Extensions toolbar menu genom att i adressfältet gå till ”chrome://flags/#extensions-toolbar-menu” och välja ”disabled” på ”Extensions toolbar menu”. Detta rekommenderas endast för mer avancerade användare!

Visa inlägg

Hur fungerar OCR i Oribi Speak?

För att använda OCR i Oribi Speak högerklickar du först på Oribi Speak-ikonen längst upp till höger i Chrome och väljer sedan ”OCR”.

Håll in vänster musknapp och markera området i webbläsaren som du vill få uppläst. Släpp musknappen när området är markerat så påbörjas uppläsningen automatiskt.

Visa inlägg

Hur fungerar ordprediktion i Oribi Speak?

Oribi Speak har en inbyggd ordprediktion. Aktivera den genom att klicka på Oribi Speak-ikonen och aktivera reglaget Ordprediktion. Oribi Speak kommer nu föreslå ord medan du skriver i exempelvis Google Dokument. Klistra in föreslaget ord genom att klicka på det eller med kortkommandot Alt + [1-9].

Visa inlägg

Vad är skillnaden på lokalt installerade program och tillägg?

Många av våra program finns både som lokalt installerade program (Windows/macOS) och tillägg (Google Dokument/Microsoft Word), och ibland kan det vara svårt att veta vad som passar just dig bäst.

Lokalt installerade program

Om du kör macOS eller Windows på en Mac eller PC kan du installera programmen direkt på operativsystemet och få tillgång till funktionalitet i flera olika ordbehandlare, såsom Word, Pages, LibreOffice och OpenOffice.

Se systemkraven för respektive program för att se vilka ordbehandlare som stöds av våra lokalt installerade program: Stava RexSpellRightSaidaMatteteckenStavLet och SchreibRex.

Lokalt installerade program fungerar däremot inte i webbläsare, så om du vill använda exempelvis Google Dokument eller Word Online i webbläsaren bör du titta närmare på tillägg.

Tillägg

Om du oftast använder en specifik ordbehandlare eller webbläsare (”klient”), kan du välja att installera tillägg för just den klienten, oberoende av vilket operativsystem du använder. Exempelvis fungerar Stava Rex för Google Dokument lika bra oavsett om du använder en PC-dator och webbläsaren Edge eller Safari på en Mac.

Stava Rex, SpellRight, Mattetecken, StavLet och SchreibRex går att installera direkt i ordbehandlaren, vilket innebär att du kan komma åt tillägget oavsett vilket operativsystem och vilken webbläsare du använder, förutsatt att klienten har stöd för tillägg. Exempelvis kan nyare versioner av Microsoft Word för Windows, macOS och iPad köra samma tillägg som du använder i Word Online, medan Google Dokument endast har stöd för tillägg i webbläsarversionen av Google Dokument (ej Google Dokument för iOS eller Android).

Webbläsartillägg

Oribi Speak är ett tillägg för webbläsaren och kan således erbjuda funktionalitet inuti webbläsaren men inte utanför. Detta innebär att du exempelvis kan installera Oribi Speak i Google Chrome för att få tillgång till funktioner såsom ordprediktion och talsyntes i Google Dokument eller Word Online, men Oribi Speak kan inte komma åt text i andra program du har installerat på datorn (såsom Pages eller PowerPoint).

Visa inlägg

Uppdateringar

Senaste version: 2.2.0

  • Ny flerspråkig ordbok!

Oribi Speak installeras via Chrome Web Store och uppdateras automatiskt.

Systemkrav

Oribi Speak är ett tillägg till webbläsaren och fungerar i Google Chrome och Chromium-versionen av Microsoft Edge (version 77 och senare). Förutsatt att du kan köra någon av dessa webbläsare bör Oribi Speak fungera utan problem på macOS (Mac), Windows (PC), Chrome OS (Chromebook) och Linux.

Vi stödjer minst de två senaste versionerna av Google Chrome och Microsoft Edge.

Oribi Speak fungerar endast i desktop-baserade webbläsare och går således inte att använda på surfplattor eller mobiler.