Hoppa till innehåll
StavLet

StavLet

Ett avancerat rättstavningsprogram som rättar stavfel och grammatikfel på danska

StavLet fungerar på PC, Mac & Chromebook.

Testa StavLet i Google Dokument

Vi håller på att utveckla StavLet för Google Dokument och du kan ladda ner tillägget här!

Grava stavfel

StavLet klarar av att rätta grava stavfel som shonalist (journalist), kaosel (karrusel) och sykolo (psykolog) bättre och mer effektivt än andra rättstavningsprogram.

Lättförväxlade ord

Tack vare tusentals exempelmeningar får du med StavLet även hjälp med s.k. lättförväxlade ord. Detta är ord som vis/hvis. Exempelmeningarna hjälper dig att avgöra om stavningen är korrekt eller inte för sammanhanget.

Grammatik och uttryck

StavLet ger stöd för grammatik- och uttrycksfel som både personer med svenska eller annat modersmål kan göra, t.ex. meningsbyggnadsfel somJeg tror, at jeg kommer altid til at klare mig godt eller särskrivningar som aller bedst (allerbedst).

Speciellt framtaget för användare med läs- och skrivsvårigheter

StavLet är speciellt framtaget för personer med olika läs- och skrivsvårigheter och det ger ett betydligt bättre stöd än vanliga inbyggda rättstavnings- och språkkontroller. StavLet kan emellertid användas av alla som ibland behöver extra rättstavnings- och språkstöd.

StavLet i Google Docs

Priser & beställning

Oribi Web Store kan du köpa våra produkter till enstaka användare direkt och betala med kort. Läs mer om hur du beställer våra produkter.

Windows & macOS

Lokalt installerat program som fungerar i flera ordbehandlare.

1 användare
790 kr inkl. moms

5 användare
1 580 kr

10 användare
2 500 kr

25 användare
3 800 kr

Google Dokument

Tillägg som installeras i ordbehandlaren.

StavLet för Google Dokument är gratis att använda tills vidare.

Samtliga plattformar

Skollicens
5 600 kr (engångskostnad)

Serviceavtal på skollicens
1 980 kr /år

Läs mer om vårt serviceavtal →

Kommun- eller koncernlicens
Kontakta oss för begäran av offert gällande kommun- eller koncernlicens.

30 dagars demoversion

Fortfarande inte riktigt säker? Installera en demoversion och testa programmet i lugn och ro innan du beställer.

Vanliga frågor om StavLet

Varför händer inget när jag trycker på programikonen?

För att starta programmet så måste ordbehandlaren (t.ex. Microsoft Word) först vara öppnad. Öppna ett dokument du vill rätta och testa att starta programmet igen.

Kan en använd licens användas på min nya dator?

Har du köpt en licens till något av våra Google Dokument-tillägg knyts licensnyckeln till ditt konto och inte din dator, vilket innebär att du kan använda programmet på vilken dator du vill.

Hittar ej installationsfil/licensnyckel, vad gör jag?

Kontakta oss via kundtjänst och ge oss så mycket information om ditt köp som möjligt så kan vi göra en registersökning och se om just ditt exemplar går att hitta.

Varför ber programmet om licensnyckel vid varje start?

Har en administratör installerat programmet, men licensnyckeln skrivits in från ett annat konto, så kommer programmet ej ihåg det. Be administratören skriva in licensnyckeln för att fullborda installationen.

Vad menas med ”tyst eller nätverksinstallation”?

En variant av nätverksinstallation är att göra en komplett installation av programmet. Man ”skjuter ut” installationsprogrammet från en server. Vill man installera programmen ”tyst”, dvs utan att dialogrutor presenteras, kan man använda parametrar till installationsprogrammet. För installation kan man skriva:

Install.exe /sp- /norestart /verysilent

För avinstallation:

C:\Program\StavaRex\UNWISE.EXE /S C:\Program\StavaRex\INSTALL.LOG

Varför dyker Oribi-fliken inte upp i Word på Windows?

 1. Installationsprogrammet lyckas inte registrera tillägget.

  För att våra program skall dyka upp som en Oribi-flik i Word så måste installationsprogrammet ha fulla rättigheter att registrera ett tillägg i Word. Detta kan vara svårt att ställa in, så dyker inte Oribi-fliken upp i Word kan man manuellt registrera tillägget.
  Stäng av alla Office-program och gå in i Den här datorn till C:\Program Files (x86)\ och sedan vår programmapp (Stava Rex/SpellRight). Där finns två filer, ”repair” och ”repair64”. Högerklicka på den första repair-filen och välj ”Kör som administratör”, gör sedan likadant med den andra.
  Vill du installera Stava Rex eller SpellRight för Word Online? Klicka här.

 2. Microsoft blockerar programmen.

  För att vara säker på att Microsoft inte blockerar installationen/registreringen av programmen så rekommenderar vi att man högerklickar på installationsfilen och väljer ”Egenskaper”. Under ”Allmänt” kan det finnas en ruta som heter ”Avblockera”, se till att den är ikryssad. Efter det klicka på ”Verkställ” och sedan ”OK”. Högerklicka sedan på installationsfilen och välj ”Kör som administratör”. När installationen är klar kan du starta om datorn och sedan öppna Word och kontrollera att Oribi-fliken har dykt upp.

 3. Du är inte inloggad med ditt Microsoft-konto.

  För att så kallade COM-tillägg skall fungera i Microsoft Word så krävs det att man är inloggad med sitt Microsoft-konto. Är du inloggad kan du se sitt namn uppe till höger i Word-fönstret.
  Är du inte inloggad så kommer det att stå ”Logga in”.

Fungerar ingen av ovanstående lösningar? Kontakta oss!

Vad är skillnaden på lokalt installerade program och tillägg?

Många av våra program finns både som lokalt installerade program (Windows/macOS) och tillägg (Google Dokument/Microsoft Word), och ibland kan det vara svårt att veta vad som passar just dig bäst.

Lokalt installerade program

Om du kör macOS eller Windows på en Mac eller PC kan du installera programmen direkt på operativsystemet och få tillgång till funktionalitet i flera olika ordbehandlare, såsom Word, Pages, LibreOffice och OpenOffice.

Se systemkraven för respektive program för att se vilka ordbehandlare som stöds av våra lokalt installerade program: Stava RexSpellRightSaidaMatteteckenStavLet och SchreibRex.

Lokalt installerade program fungerar däremot inte i webbläsare, så om du vill använda exempelvis Google Dokument eller Word Online i webbläsaren bör du titta närmare på tillägg.

Tillägg

Om du oftast använder en specifik ordbehandlare eller webbläsare (”klient”), kan du välja att installera tillägg för just den klienten, oberoende av vilket operativsystem du använder. Exempelvis fungerar Stava Rex för Google Dokument lika bra oavsett om du använder en PC-dator och webbläsaren Edge eller Safari på en Mac.

Stava Rex, SpellRight, Mattetecken, StavLet och SchreibRex går att installera direkt i ordbehandlaren, vilket innebär att du kan komma åt tillägget oavsett vilket operativsystem och vilken webbläsare du använder, förutsatt att klienten har stöd för tillägg. Exempelvis kan nyare versioner av Microsoft Word för Windows, macOS och iPad köra samma tillägg som du använder i Word Online, medan Google Dokument endast har stöd för tillägg i webbläsarversionen av Google Dokument (ej Google Dokument för iOS eller Android).

Webbläsartillägg

Oribi Speak är ett tillägg för webbläsaren och kan således erbjuda funktionalitet inuti webbläsaren men inte utanför. Detta innebär att du exempelvis kan installera Oribi Speak i Google Chrome för att få tillgång till funktioner såsom ordprediktion och talsyntes i Google Dokument eller Word Online, men Oribi Speak kan inte komma åt text i andra program du har installerat på datorn (såsom Pages eller PowerPoint).

Kan jag betala mot faktura?

Om du vill köpa en licens till enstaka användare gör du det via Oribi Web Store och betalar med kort. Läspennorna ExamReader och C-PEN Connect kan dock köpas enstaka mot faktura.

Serviceavtal och större licenser, såsom skol-, koncern- och kommunlicens, betalas givetvis via faktura.

Vad kostar en programlicens för vår kommun/skolkoncern?

Kommunlicenser utformas efter just er kommuns storlek och antal skolor. Efterfråga en offert genom att kontakta oss på order@oribi.se.

Vad är ett serviceavtal?

Serviceavtalet ger er tillgång till ett antal tjänster och förmåner.

I korthet innebär avtalet:

 • senaste version av programvaran på Oribi Habitat
 • tillgång till programvaran för Windows, Mac, Google Dokument & Word Online
 • installations- och programsupport
 • nedladdningsbara ettårslicenser för hemmabruk till alla användare som omfattas av serviceavtalet
 • möjlighet att beställa enanvändarlicenser till ett reducerat pris

Läs mer om serviceavtal här »

Uppdateringar & patchar

Windows (PC)

Senaste version: 2.0.37

 • Förbättrad grafik
 • Licensnyckelbugg löst
 • Uppdaterad spårkmotor med ännu bättre prestanda!

macOS (Mac)

Senaste version: 2.0.6

Systemkrav

Windows (PC)

Lokalt installerat program.

Windows Vista, 7, 8 & 10

Microsoft Office 2007 eller senare
Libre Office
Open Office

macOS (Mac)

Lokalt installerat program.

macOS 10.12 ("Sierra") eller senare

Microsoft Office 2016 eller senare
Apple Pages 4 eller senare

Google Dokument

Tillägg för ordbehandlaren.

Fungerar i Google Dokument i webbläsaren*.

Microsoft Word

StavLet som tillägg för Microsoft Word är under utveckling och kommer snart!

* Vi garanterar stöd för de senaste två versionerna av Google Chrome och Microsoft Edge.
Tilläggen fungerar emellertid i de flesta avseenden bra även i andra webbläsare, såsom Firefox, Safari och Opera.