Hoppa till innehåll

Guide för distribution av Chrome-tillägg i Google Workspace

Manual / Guide för distribution av Chrome-tillägg i Google Workspace

Denna guide beskriver kortfattat hur man distribuerar en skol-/kommunlicens av ett chrome-tillägg till användare som tillhör en Google Workspace-domän. Proceduren är den samma oavsett vilket tillägg du vill distribuera till din organisation.

Läs i första hand Googles egen guide

Du kan läsa Googles distributionsguide här.

Om någon information känns oklar eller saknas, se vår guide nedan.

Välj organisationsenhet

Om du vill installera ett tillägg för hela din domän kan du hoppa över detta steg. Du kan installera tillägget för en grupp användare genom att skapa en organisationsenhet.

Google har själva guider för hur du skapar en organisationsenhet och flyttar användare till en organisationsenhet. Se till att ha skapat din(a) “Tilläggs-enhet(er)” innan du går vidare i denna guide om du inte vill installera tillägget för samtliga användare på domänen.

Se till att Web Store är aktiverat

 1. Logga in i administratörskonsolen för Google Workspace.
 2. Gå till Appar > Ytterligare tjänster från Google.
 3. Välj relevant organisationsenhet i vänstersplaten.
 4. Se till att Tjänststatus för Chrome webbshop är .

Upprepa steg 3 och 4 för samtliga organisationsenheter du vill installera tillägget för.

Se till att Chrome-hantering är aktiverat

 1. Logga in i administratörskonsolen för Google Workspace.
 2. Gå till Enheter > Chrome-hantering.
 3. Klicka på Inställningar för användare och webbläsare.
 4. Scrolla till Chrome-hantering för inloggade användare (vanligtvis längst ned under Övriga inställningar).
 5. Klicka på Klicka här för att visa eller redigera denna inställning om du inte redan använder den klassiska versionen av administratörskonsolen.
 6. Välj relevant organisationsenhet i vänsterspalten.
 7. Under Chrome-hantering för inloggade användare, välj Tillämpa alla användarpolicyer när användare loggar in på Chrome och erbjud en hanterad Chrome-upplevelse.
 8. Klicka på SPARA.

Upprepa steg 6, 7 och 8 för samtliga organisationsenheter du vill installera tillägget för.

Tillåt installation

Logga in i administratörskonsolen för Google Workspace och gå till Enheter > Chrome-hantering och sedan Appar och tillägg.

I vänsterspalten ser du vilken organisationsenhet du hanterar för tillfället. Om du inte vill installera tillägget för samtliga användare på domänen är det viktigt att du väljer rätt organisationsenhet innan du går vidare.

Håll muspekaren över det gula plustecknet nere i högra hörnet och klicka sedan på Lägg till från Web Store. Sök efter tilläggets namn i rutan som dyker upp och klicka på Välj när du har hittat tillägget.

Nu kommer användare i din Google Workspace-organisation kunna installera tillägget via Web Store, även om er organisation har blockerat andra tillägg.

Om du vill att tillägget ska synas i er Web Store-samling, bockar du för Inkludera i Chrome Web Store-samling under Alternativ i Chrome Web Store.

Observera att det kan ta ett dygn innan tillägget dyker upp i er Web Store-samling.

Tillåt alla behörigheter

Beroende på vilka andra inställningar du har i din Google Workspace-miljö, kan du behöva tillåta fler behörigheter för att tillägget ska fungera som det ska. För säkerhets skull kan du välja Tillåt alla behörigheter under Behörighet och webbadressåtkomst.

Glöm inte att klicka på SPARA när du har ändrat inställningarna.

Tvinga installation

När du har följt stegen som beskrivs under Tillåt installation, har du möjligheten att göra det ännu smidigare för dina användare genom att låta tillägget installeras automatiskt, antingen för samtliga användare på er domän eller för en utvald grupp.
I översikten under Appar och tillägg bör du nu se att tillägget ligger med installationspolicyn Tillåt installation. I vänsterspalten ser du vilken organisationsenhet du hanterar för tillfället. Om du inte vill installera tillägget för samtliga användare på domänen är det viktigt att du väljer rätt organisationsenhet innan du påbörjar stegen i denna guide.

Klicka på den grå triangeln under tilläggets Installationspolicy för att få upp fler alternativ och välj TvångsinstalleraKlicka sedan på Spara uppe i högra hörnet.

De användare som finns i din aktiva organisationsenhet kommer nu automatiskt få tillägget installerat nästa gång de startar Chrome. Användaren måste vara inloggad i Chrome för att tillägget ska installeras automatiskt.

När du har tvingat installation kommer domänen som användaren är inloggad på skickas till vår server för kontroll, och har domänen inte något aktivt serviceavtal hos oss så blir förfrågan blockerad.

Har ni inget serviceavtal? Teckna ett idag.