Hoppa till innehåll

Nya Oribi Speak är här!

Oribi Speak 3.0 har nu skickats in för publicering och kommer inom kort att automatiskt uppdateras för alla våra Oribi Speak-kunder.

Nya Oribi Speak 3.0 är här!

Den uppdaterade versionen av Oribi Speak är omskriven från grunden för att bättre anpassa sig efter den moderna webben. Det innebär kraftigt förbättrad prestanda och även en rad nya funktioner!

I Oribi Speak 3.0 kommer en rad nya funktioner, så som...

Anpassad hastighet

Du kan nu styra uppläsningshastighet på språk-nivå genom att lägga till en anpassad hastighet. Standard-hastigheten appliceras på alla språk som inte har en anpassad hastighet.

Skärmavbild 2023-05-02 kl. 13.51.18

Öka / sänka hastighet med kortkommando

Om du exempelvis har valt engelska som aktivt språk för uppläsning, och har lagt till en anpassad hastighet på engelska, kommer den anpassade hastigheten ändras när du använder kortkommandon för att ändra hastighet. Om du inte har lagt till en anpassad hastighet på engelska kommer standardhastigheten ändras när du använder kortkommandot.

Ändra gränssnittsspråk

Tidigare var du tvungen att ändra språk i webbläsaren för att ändra språk på gränssnittet men du kan nu ändra språket under Allmänt i inställningsrutan.

Utökad högerklicksmeny

Högerklick på Oribi Speak-ikonen visar nu funktioner och inställningsmöjligheter som tidigare krävde ett besök i inställningsrutan. Det kanske viktigaste tillskottet är en "snabbstopp"-knapp som gör att du snabbt kan stoppa en pågående uppläsning.

Möjlighet att hoppa mellan meningar

Du kan snabbt stega fram eller bakåt bland meningar som läses upp, antingen genom kortkommando eller genom knapparna i popup-rutan.

Växla språk i ordprediktionen

Ordprediktionen finns nu på fler språk, och kan ställas in oberoende av inställt talspråk. Vi följer bara talspråket om inställningen “Synka med talspråk” är påslaget (standardinställning) och vi avaktiverar aldrig ordprediktionen automatiskt. På detta vis blir det väldigt tydligt vilket språk som är aktivt och användaren kan enkelt styra språket helt manuellt.

Max antal förslag i ordprediktionen

Du kan nu begränsa antalet ordförslag i ordprediktionen manuellt under inställningar.

Lägg till markerat ord i ordprediktionen

Nu kan du högerklicka på ett ord och välja Ordprediktion > Lägg till markerat ord i ordlistan. Du kan även markera ett ord i exv. Google Dokument och välja samma alternativ genom att högerklicka på Oribi Speak-ikonen

Förändringar i Oribi Speak

Ny design av inställningsrutan

Inställningsrutan har fått en uppfräschning med fler förklarande texter samt en layout du kan scrolla dig igenom istället för att klicka dig fram genom ett fliksystem. Kortkommandon har fått en egen flik i inställningsrutan.

Ny röstväljare

Den långa listan med språk är borta och den nya röstväljaren gör det enklare att se vilka språk du har lagt till samt vilka röster som finns lokalt på din maskin.

Ökad maxhastighet

Maxhastighet för uppläsning ökad till 300% 540 ord/minut)

Ny layout i popup-rutan

För att göra plats till fram- och tillbaka-knapparna har knapparna för inställningar, ordbok och OCR flyttats till en dropdown-meny till höger om språkväljaren.

Skärmavbild 2023-05-03 kl. 15.45.50

Markörmedföljning

För att öka textens läsbarhet vid markörmedföljning så har vi övergått till en textmarkör i form av understrykning. Detta innebär att själva texten inte påverkas under uppläsningen, men medföljningshjälpen ändå finns kvar.

OCR: Skanna och visa / Skanna och läs upp

När du startar OCR via högerklick får du välja mellan alternativen “Skanna och läs upp” respektive “Skanna och visa”. Oribi Speak kommer ihåg vilket du valde senast och använder denna metod nästa gång du klickar på “Starta OCR” i popup-rutan. Standardinställning är “Skanna och läs upp”.

Ändrad hastighet under pågående uppläsning

Om du ändar hastighet med exempelvis kortkommando medan Oribi Speak pratar kommer ändringen inte märkas omedelbart, ändringen träder i kraft nästa mening. Det innebär att det kommer uppstå en kort laddningstid mellan nuvarande mening och nästa, därefter bör uppläsningen flyta på utan märkbar laddningstid mellan meningarna (beroende på internetuppkopplingen).

Ökad färgkontrast i ordprediktionen

Färgerna i ordprediktionsfönstret har generellt mörkats ned något för att öka kontrasten mot bakgrunden. Allt för att göra texten ännu mer läsbar!

Skärmavbild 2023-05-03 kl. 15.46.21

Häftstift bortplockat från ordprediktionen

Ikonen som dyker upp när du drar ordprediktionen från insättningspunkten är bortplockad. Om du i Oribi Speak 3.0 drar ordprediktionsfönstret bort från insättningspunkten dyker numera ingen ny ikon upp. Om du däremot drar fönstret till insättningspunkten kommer vi indikera att du kan släppa fönstret där för att “nåla fast” det vid insättningspunkten igen. Du kan även slå av och på “Fönster följer markör” via inställningsrutan och högerklick på Oribi Speak-ikonen.

Uppläsning sker i aktiv flik, inte i bakgrunden

Detta innebär att Chrome automatiskt visar en liten högtalar-ikon i fliken som just nu pratar, vilket underlättar för användaren att hitta den talande fliken bland alla öppna flikar.

Har du frågor kring Oribi Speak?